9. Yoğun Madde Fiziği Ankara Toplantısı

Poster Bildiri Özetleri



 

Gonderen:atabak@fen.bilkent.edu.tr

Angstrom Alti Salinim Genlikli Temassiz Atomik Kuvvet Mikroskobunda Tungsten Uç ile Si (100)-(2x1) Yüzeyi arasindaki Sogurulan Enerjinin Ölçümü

Mehrdad Atabak, H. Özgür Özer, Ahmet Oral

Enerji kaybinin Temassiz Atomik Kuvvet Mikroskobunda, atomik isleme ve sürtenmede önemli bir rolü vardir. Bu çalismada, Tungsten uç ile Si (100)-(2x1) yüzeyi arasindaki atomik boyuttaki enerjinin sogurulmasi üzerine yogunlastik. Ölçümler yüksek hassasiyetli Temassiz Atomik Kuvvet Mikroskobu ile rezonanstan küçük angstrom alti salinim genliklerinde gerçeklestirildi. Uç yüzeye yaklastikça sogurulmanin arttigini, ancak enerji-uzaklik egrisindeki dönüm noktasini geçtigimizde beklenmedik bir düsüsle karsilasildigini gözlemledik. Sogurulma, büyük ihtimalle ucun kinetik enerjisinin fonon ve isiya dönüsmesinden kaynaklaniyor.



 

Gonderen:serincan@metu.edu.tr

Voids formation in SiO2 layer

Uğur Serincan, Raşit Turan, T. G. Finstad, A. Gunnaes, E. Marstein, A. Olsen

İyon ekme tekniği kullanılarak hazırlanan örneklerde Ge nanokristallerinin oluşmasından sonraki evrede gözlemlenen boşlukların (voids) oluşum evreleri ve bu boşlukların incelenmesi.



 

Gonderen:irfan@fen.bilkent.edu.tr

Elektromanyetik Dalga Kaynaklarinin Photonik Kristaller Icindeki Ozellikleri

İrfan Bulu, Hümeyra Çağlayan, Ekmel Özbay

Fotonik kristaller optik mod yoğunluğunu modifiye eden periodik dielectric yapılardır. Fotonik Kristaller elektromanyetik dalga kaynaklarının ışıma dinamiklerini drastik bir sekilde degistirirler. Fotonik kristallerin ışıma ozellikleri uzerindeki etkisini yerel optik mod yoğunluğu belirlemektedir. Yerel optik mod yoğunluğu modun grup hızına ve intensitisine bağlıdır. Bu bağlamda fotonik kristaller ışımanın kontrolu konusunda büyük olanaklar sağlamaktadir. Fotonik kristalleri kullanarak belli bir dalga boyunda elektromanyetik ışıma kaynağının ışıması tamamen engellenebilir veya büyük oranlarda ışıması arttırılabilir. Bu çalışmada teorik ve deneysel yöntemlerle fotonik kristallerde düşük grup hızına sahip optik modlarda ışımanın büyük oranlarda arttırılabileceğini ve ışımanın yerel ozelliklere bağlı olduğunu gösterdik. Buna ek olarak yaptığımız calışmada fotonik kristalleri kullanarak elektromanyetik ışıma enerjinin dar bir açısal bölgede konstantre olabileceğini gösterdik.



 

Gonderen:ozsev@newton.physics.metu.edu.tr

Pd-Ni Geçiş Metal Alaşımlarının Moleküler Dinamik Simulasyonları

S. Özdemir Kart, M. Uludoğan, T. Çağın, M.Tomak

Yüzey merkezli kübik metal ve metal alaşımlarının katı ve sıvı özelliklerini elde etmek için moleküler dinamik simulasyonları yapıldı. Sıkı-bağlama yaklaşımının konteksti içinde Kuantum Sutton-Chen çoklu cisimli potansiyeli kullanıldı. Pd-Ni alaşımlarının simülasyonlarında kullandığımız moleküler dinamiğin algoritması Andersen (1980), Parinello and Rahman (1980), Nosé (1984), Hoover (1985) ve Çağın’nın (1988) çalışmalarından oluşan genişletilmiş Hamilton denklemine bağlıdır. Bu simülasyonlarda, statik ve dinamik özelliklerde sıcaklık ve karışım miktarların etkisi çalışıldı. Elastik sabiti, ikili dağılma fonksiyonu ve statik yapı faktörü bu çalışmada simüle ettiğimiz statik özelliklerdir. Fonon dispersiyon fonksiyonu, hız oto-korolasyon, ortalama-kare yerdeğiştirme ve diffüzyon katsayısını çalışarak, Pd-Ni ikili alaşımlarının dinamik özellikleri incelendi. Pd-Ni alaşımlarının erime sıcaklıkları da hesaplandı. Diffüzyon katsayıları Einstein bağıntısını kullanarak ortalama kare-yerdeğiştirmeden ve Green-Kubo bağıntısını kullanarak hız oto-korolasyon fonksiyonundan elde edildi. Simülasyon sonuçları deneysel çalışmalarla uyumludur.



 

Gonderen:kart@ising.physics.metu.edu.tr

İkili Pd-Ag Metal Alaşımı için Isıtma ve Soğutma İşlemlerinin Moleküler Dinamik Simülasyonu

H. H. Kart, M. Uludoğan, T. Çağın, M.Tomak

Pd-Ag alaşımının erimesi, camsı yapı göstermesi ve kristalleşmesinin atomik tanımlamasını elde etmek için moleküler dinamik simülasyonu yapıldı. Bu simülasyon yüzey merkezli kübik geçiş metallerinin ve alaşımlarının ısıtma ve soğutma işlemleri boyunca faz geçişlerini, dinamik, mekanik ve termodinamik özelliklerini çalışmak için geliştirilmiş olan son zamanlarda tekrar parametrize edilmiş Sutton-Chen çok cisimli potansiyelini kullanır. Farklı soğutma hızlarında Pd0.8Ag0.2 alaşımının camsı yapısı ve kristalleşmesi, diffüzyon katsayısı, yoğunluk, hacim, enthalpi ve çift dağılım fonksiyonları incelenerek analiz edildi. Pd0.8Ag0.2 hızlı sogutma hızlarında camsı yapı gösterirken düşük soğutma hızlarında kristalleşme göstermektedir. Camsı ve kristalleşme sıcaklıkları da Wendt-Abraham parametresinden elde edilmiştir.



 

Gonderen:mcipil@metu.edu.tr

Electrical and thermal transport coeeficients in one dimension

M Çipiloğlu, S Turgut, M Tomak

Tek boyutlu sistemler için elektrik, ısı iletkenlikleri ve Seebeck katsayısı hesaplandı. Hesaplanan bu değerlerin sıcaklık ve kimyasal potansiyele göre değişimleri incelendi. Elektrik ve ısı iletkenliklerinin, Fermi seviyesi civarındaki geçiş olasılığı ortalamasıyla doğru orantılı olduğu ve ısı iletkenliği için çizilen grafiklerde oluşan platoların elektrik iletkenlik için çizilenlere göre daha az belirgin olduğu gözlendi.



 

Gonderen:skazanc@firat.edu.tr

Hızlı soğutma şartlarında martensit oluşumu üzerine basıncın etkisi: Moleküler Dinamik Benzetimi

Sefa Kazanç, Soner Özgen, Osman Adıgüzel

Martensit, birçok alaşım sisteminde yüksek sıcaklıktan hızlı soğutma işlemi sonunda çekirdeklenme ve büyüme süreci ile oluşan düşük simetrili ve ana faza göre daha küçük serbest enerjili bir faz yapısıdır. Bu oluşum üzerine basıncın etkilerini incelemek amacıyla, 1024 atomlu Ni-%37,5Al alaşımı Lennard-Jones potansiyel enerji fonksiyonu ile modellendi. Şekil ve hacimce değişebilen bir moleküler dinamik yöntemi kullanılarak, P = 0; 2,71 ve 5,42GPa basınç değerleri için hızlı soğutma (quench) şartlarında martensit oluşumu incelendi. Elde edilen sonuçlardan, basıncın artmasıyla martensit oluşum süresinin kısaldığı belirlendi. Ayrıca, martensit yapısında ikizlenme türünde kusurların oluştuğu tespit edildi.



 

Gonderen:ozturkm@gazi.edu.tr

Triplet sevide potasyum atomlarının yoğuşması durumunda meydana gelen atomik çarpışmaların elastik saçılma özelliklerinin incelenmesi

M. K. ÖZTÜRK ve S. ÖZÇELİK

Bu çalışmada, Aşırı düşük sıcaklıklarda 39^K+39^K atomlarının elastik saçılma özellikleri valance elektronları arasında ‘değiş tokuş’ itmesi, Van der Waals ve cutoff fonksiyonu terimleri içeren kısa ve uzun-menzilli potansiyel kullanılarak çalışılmaktadır. Burada cutoff yarıçaplarına bağlı cutoff fonksiyonları, ifade edilen potansiyel formu, Krauss ve Stevens tarafından ab-initio teniği ile hesaplanılan potansiyel form ile kıyaslanarak parametre edildi. Sıfıra yakın (mikroK) sıcaklıklarda, çarpışma işlemleri çarpışan sistemler arasında etkileşme potansiyellerin ayrıntılarına duyarlıdır. Hesaplanılan sıfır-enerji tesir kesitleri 10^-12-10^-15 cm^2 aralığında geniş bir değere sahip. Yarıklasik olarak bulunan sonuçlar, ayrıntılı olarak diğer photoassociative spektroskopi ve lenard- jones potansiyeli kullanılarak elde edilen sonuçlar ile kıyas edildi. Bir sonuç olarak aşırı soğuk atom saçılması geniş yarıklasik faz kayması sabiti ile yönetilir ve potasyum atomu için ortalama değeri 71.084 olarak hesap edildi. Ayrıca Bose-Einstein yoğuşmasının (BEC) tanımında önemli bir parametre olan saçılma mesafesinin pozitif değerine bakarak triplet potasyum atomu için BEC nin %75 kararlılığa sahip olduğu hesaplarımızda görülmektedir.



 

Gonderen:rtagiyeva@yahoo.com

Magnetik süperörgüt ve magnetik madde ekleminde yerelleşmiş magnitostatik dalgalar ve magnetik polaritonlar

R.T.Tagiyeva ve M.Saglam

Elektromagnetik dalğa teorisini kullanarak Voight geometrisi için magnetik süperörgüt ile magnetik madde ekleminde yayılan yerelleşmiş magnitostatik dalgalar ve magnetik polaritonlar için dispersion bagıntısı transfer matris metodu ile uzun dalğa limitinde incelenmiştir. Farklı eklem malzemeleri için (Ni, Co, Gd) dispersion eğrileri numerik olarak hesaplanmiştir. Gösterilmiştir ki, eklem malzemesinin değiştirilmesi sözkonusu yerelleşmiş magnitostatik dalgalar ve magnetik polaritonlarının bulunduğu frekans aralığını etkilemektedir. Ayrıca, farklı malzemeler için frekans aralıgı numerikal yollarla hesaplanmıştır.



 

Gonderen:edurgun@fen.bilkent.edu.tr

Tek Atomun Karbon Nanotupler Tarafindan Sogurulmasinin Sistematik Incelenmesi

E. Durgun, S. Dag, V.M.K Bagci, O. Gulseren, T. Yildirim, S. Ciraci

Bu calismada, cok sayida yabanci atom icin temel prensiplerden baslayarak, tek atomun yari iletken tek duvarli karbon nanotup (TDKNT) uzerinde sogurulmasi incelendi. Kararli sogurulma bolgeleri, baglanma enerjileri ve ortaya cikan elektronik ozellikler analiz edildi. Bag karakteri ve buna bagli olarak fiziksel ozellikler, sogurulan atomun tipine gore cok buyuk farkliliklar sergiledi. Iyi iletkenlik ozelligi gosteren Cu ve Au gibi metaller zayif bag yaparken; Ti, Mo, Nb ve W gibi metaller yuksek bag enerjisi ile soguruldu. TDKNT tarafindan sogurulan demir atomunun manyetik taban duzeyinde ihmal edilemeyecek manyetik momenti oldugu gozlendi. Sonuclarimiza gore; nanotuplerin farkli atomlarla kaplanarak, bir boyutlu nano-magnetler veya nano-iletkenler ve iletken birlestiriciler gibi onemli uygulamalarda degisik gorevler ustlenebilecegi ortaya cikti.



 

Gonderen:dcakir@fen.bilkent.edu.tr

Altin tellerin elastik ve elektrik ozellikleri

Deniz Cakir ,Oguz Gulseren

Altin(Au) teller uzerine muhtemel alet uygulamalarindan dolayi buyuk bir ilgi vardir.Ohnishinin grubu Au telleri TEM kullanarak gozlemlemistir ve yapilari hakkinda direk deneysel bilgi saglamistir.Ilginc olarak ,Au atomlari Au kristallerinden daha fazla atomlar arasi mesafeye sahiptir.Pek cok calisma Au atomlari arasinda bir zigzag zincir geometrisibulundugunu yada yabanci atom bulundugunu one surmustur.Zincirdeki atomlar arasindaki bag kuvveti kristakdekinden iki uc daha fazladir.Biz Au zincirin elastik,elektronik,ve geometrik ozellikler uzerine temel prensip yontemini kullanarak calicma yaptik.Sonuclar ozetlenmistir



 

Gonderen:yasemin@gazi.edu.tr

Ta-W Alaşımlarının Örgü Dinamiği Hesaplamaları

Engin Deligöz, Kemal Çolaoğlu, Yasemin Öztekin Çiftci

Bu çalışmada farklı konsantrasyonlarda bcc yapılı Ta-W alaşımının örgü dinamiği hesaplamaları yapıldı.Çalışmada iyon-iyon etkileşmleri geliştirilmiş üç komşuluklu Clark-Gazis Wallis (CGW) modeli ile temsil edildi.Teori,çalışılan alaşımlar için fonon frekansları, frekans dağılımı ve spesifik ısı hesaplamak için uygulandı. Elde edilen sonuçlar mevcut deneysel data ile genellikle uyumlu bulundu.



 

Gonderen:yasemin@gazi.edu.tr

Cu(0.715)-Pd(0.285) alaşımının örgü dinamiği ve mekaniksel davranışı

Yasemin Öztekin Çiftci, Kemal Çolakoğlu

Fcc Cu0.715-Pd0.285 alaşımının toplam enerjisini temsil etmek için iki-cisim etkileşmeli Morse tipi E.G.E.P. potansiyeli ve çok cisim etkileşmelerini temsil eden hacim bağımlı enerjinin toplamı kullanılmıştır. Paremetrize edilen potansiyel paremetreleri fonon frekansları, spesifik ısı ve debye sıcaklığını hesaplamak için kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar eldeki deneysel sonuçlarla uyumlu bulunmuştur. Ayrıca, incelediğimiz alaşımın [100] doğrultusunda tek eksenli yükleme altında yapısal faz dönüşümleri ve teoriksel kararlılığı da çalışılmış ve kararlı fcc ve bcc faz tespit edilmiştir.



 

Gonderen:saglam@science.ankara.edu.tr

Kuantum Hall Sistemlerinde Etkin Landé-g Degerlerinin Hesabi

M. Saglam ve B. Boyacioglu

Kuantum Hall sistemlerinde Etkin Landé-g (g*) degerleri enerji diyagrami ve aki kuantumlanmasi yolu ile ayri ayri hesaplanmis ve ayni sonuclar elde edilmistir [1,2]. Buna gore etkin g*\\\'in ancak 2,4,6,... gibi cift tamsayilari alabilecegi kesirli sayilara izin verilmedigi anlasilmistir. Deneysel yoldan bulunan kesirli g* degerlerinin yerel magnetik alan ve iki boyutla ilgili etkin kutle duzeltmelerinin hesaba katilmamasi nedeni ile elde edildigi vurgulanmistir.



 

Gonderen:gokay@gazi.edu.tr

Ni-45%Pd Alaşımının Fonon Dispersiyonu

H.Altuntaş , G.Uğur , Ş.Uğur , İ.Akgün

Bu çalışmada Ni ve Pd elementleri için T=298 K ve P=1 Atm ‘de termodinamik kavramlarla [1,2], Varshni [3] potansiyel enerji fonksiyonunun parametreleri hesaplanmıştır. Elde edilen parametreler, Ni ve Pd için ikinci dereceden elastik sabitlerinin ve Ni-45%Pd Alaşımının temel simetri yönlerindeki frekanslarının hesaplanmasında kullanılmıştır.